Simbioza Medvedkov in Čebel

Avtorica prispevka je vzgojiteljica Barbara Tušek.

Mesec maj je bil za skupini Medvedkov in Čebel poseben, ker smo veliko časa preživeli skupaj ob skupnih dejavnostih. Opazila sem, da malčki v skupini Medvedki zavzeto opazujejo starejše otroke, kadar se srečajo z njimi. Tako smo se vzgojiteljice povezale in na temo vozil pripravile skupne dejavnosti. Srečevali smo se dvakrat tedensko. Naš namen je bil, da se malčki učijo od starejših otrok, starejši pa so iz prve roke spoznavali, da so stvari, ki so zanje enostavne, za malčke lahko težke in da potrebujejo pomoč (npr. hoja po stopnicah).
Prvo srečanje je bilo namenjeno spoznavanju. Otroci iz skupine Čebele so Medvedkom zaigrali igrico Trije metulji, nato pa so se otroci spoznali s pomočjo žoge, ki so si jo med seboj podajali. Odšli smo na prvi skupni sprehod. Čebele so Medvedkom pomagale pri obuvanju in oblačenju. Dva otroka iz skupine Čebele sta na sredini za roko držala malčka iz Medvedkov. Čebele so malčke učile pravilne hoje po pločniku. Naslednje srečanje smo izvedli v igralnici Čebel.  Skupaj smo naredili avtomobile iz kartonastih škatel in se naučili pesmico Avto. Otroci iz skupine Čebele so v igri potiskali malčka, ki je sedel v kartonasti škatli avtomobilu. Z malčki smo v skupini spoznavali vozila, ki jih najdemo na cesti, v zraku, v vodi in na tirih. Otroci iz Čebel so narisali plakat s cesto, nebom, vodo in tiri. Na srečanju smo naredili plakat na katerega so otroci na pravo mesto nalepili fotografijo vozila. Sledil je opazovalni sprehod na katerem smo opazovali vozila in spoznavali prometne znake. Eno srečanje je bilo namenjeno ponazarjanju vožnje avtomobilov po cesti in upoštevanju prometnih znakov. Otroci iz Čebel so s kredami na vrtčevskem igrišču narisali cesto in pripadajoče prometne znake. Skupaj z Medvedki so se potem po cesti vozili s poganjalci. Pri tem so starejši otroci vodili mlajše, da so upoštevali narisano cesto in prometne znake. Na predzadnjem srečanju smo odšli do cerkve v Poljanah. Spoznavali smo semafor in prehod za pešce in pravilno obnašanje v prometu. Pri cerkvi smo pomalicali in se igrali igro Potujemo v Rakitnico. Zadnje srečanje je bilo bolj sproščene narave in je bilo namenjeno druženju. Sprehodili smo se na travnik na koncu Poljan, kjer smo se igrali rajalne igre.
Otroci iz skupine Čebel so bili zelo skrbni in pripravljeni pomagati malčkom. Iz srečanja v srečanje je osuplost, da malčki nekaterih stvari še ne zmorejo, zamenjala skrb zanje. Malčki pa so na starejše otroke gledali z občudovanjem. Posnemali so jih in na sprehodu upoštevali njihova navodila pri hoji po pločniku ali čez cesto.

(Skupno 145 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja