Teden otroka 1. starostnega obdobja

Prispevek pripravila vzgojiteljica Irena Pelko.

TEDEN OTROKA temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov. To je teden v začetku oktobra, ki smo ga tudi me, vzgojiteljice našega vrtca, ovekovečile s posebnimi dejavnostmi. Želele smo ustvariti poseben teden, prežet z lepimi, bogatimi, izvirnimi in nenavadnimi izkušnjami za naše najmlajše.
V tednu otroka so nas obiskali gasilci z vso opremo in gasilskim tovornjakom. Razkazali so nam tovornjak od znotraj in od zunaj, prižgali so utripajoče gasilske luči, otroci so lahko sedli za volan, prijeli za gasilno cev, si nadeli čelado ali masko. Skratka, ob začetni zadržanosti so se otroci po nekaj minutah z gasilci počutili že prav domače. Njihova prisotnost in oprema jih je navdušila. Sprehodili smo se tudi do gasilskega doma, tam videli še več gasilcev, več različnih
vozil in pokukali celo v gasilske garaže…
Drugi dan smo  tretjo igralnico spremenili v kino dvorano. Igralnica je bila zatemnjena, s postavljenim velikim platnom ob steni in malimi ter velikimi stoli pred njim. Otrokom smo predvajale tri risanke s poučno vsebino na temo jeseni, živali in rastlin.
Sledil je dan odprtih vrat. To je pomenilo, da so se lahko otroci svobodno sprehajali iz igralnice v igralnico in se glede na svoj interes, želje oz. počutje priključili dejavnostim. V prvi igralnici so se otroci lahko pridružili rajalnim igram, v drugi  matematičnim izzivom in v tretji dejavnostim iz področja umetnosti.
Četrti dan je bil posvečen gibanju. Vsaka skupina iz prvega starostnega obdobja je obiskala telovadnico, kjer jo je pričakal razgiban poligon, ki je otroke spodbujal k gibanju in reševanju novih gibalnih problemov, ob tem pa upošteval njihove razvojne gibalne sposobnosti.
V petek pa so si otroci sami narezali sadje in si pripravili nabodala iz sadja, ki so si ga sami izbrali. Otroci so bili presenetljivo motivirani za delo, obenem pa so pojedli veliko raznolikega sadja že v samem procesu dela J. Sledila je igra in gibanje v naravi ter popoldanska malica z »najboljšimi« sadnimi nabodali!
Tako so preživeli TEDEN OTROKA otroci prvega starostna obdobja v našem vrtcu. Imeli smo se lepo …

(Skupno 406 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja