Pust v skupini Čebele

Prispevek je napisala vzg. Špela Toplak.

V mesecu februarju smo v skupini Čebele raziskovali pustne maske. Ker je to mesec kulture, so se otroci najprej seznanili z našo državo, himno in zastavo. Spoznali so, da je Slovenija na zemljevidu v obliki kokoške in je zelo raznolika.
Preko dejavnosti so otroci spoznali različne tradicionalne maske z različnih koncev Slovenije. Spoznali so, da je v Cerknici značilna pustna maska coprnica Uršula. Blizu nas – v Cerknem so  značilni Laufarji in škoromati na Krasu. Zelo všeč jim je bil kurent, ki so ga nekateri otroci že poznali. Ogledali so si tudi posnetek kurentovanja  s Ptuja. Všeč jim je bila njihova maska iz ovčje kože in njihovo glasno zvonjenje z zvonci okrog pasu. Vse značilne pustne maske so otroci prilepili na nemo karto Slovenije.
Tudi igralnico smo okrasili s kurenti, ki so jih otroci izdelali z odpadnega materiala. Njihovi izdelki so postali zelo zanimivi in otroci so res uživali ob izdelovanju. Na pustni torek so se maškare predstavile drugim preko video klica in se tako malo drugače predstavile prijateljem z drugih skupin.

(Skupno 192 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja