Ko se ptički ženijo

Prispevek je pripravila vzg. Jožica Maček.

Mesec marec je prvi pomladni mesec. Na sprehodih opazujemo cvetoče zvončke, trobentice, telohe, žafrane, jetrnike in mačice na drevesih. Poslušamo petje ptic, ki je vedno bolj glasno in veselo, mravlje gradijo svoja mravljišča in na cvetlicah opazimo prve čebele. Narava se prebuja iz zimskega spanca.
Ta mesec imajo svoj dan tudi ptički. Gregorjevo praznujemo 12. marca. Po ljudskem izročilu se na ta dan ptički ženijo, otrokom pa v zahvalo za skrb preko zime prinesejo darilo. V vrtcu se trudimo ohranjati stare običaje, zato smo tudi letos za otroke pripravili prav poseben orientacijski pohod.
Že navsezgodaj zjutraj so otroci našli pismo z zemljevidom, ki so jim ga prinesli ptički. V pismu so se otrokom zahvalili za skrb in jim pripravili darilo, za katero pa so se morali otroci potruditi. S pomočjo zemljevida so na petih postajah reševali različne naloge: reši uganko, posnemaj gibanje ptic, poslušaj in opazuj, spoznavaj naravo (drevo), zapoj pesmico o ptičkih.
Otroci so ob reševanju nalog uživali in se na koncu razveselili sladkega darila. Obenem pa so se razgibali in naužili svežega zraka.

(Skupno 218 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja