Teden slovenske hrane

Zapisala vzgojiteljica Damjana Režen.

V tednu slovenske hrane smo v skupini miške namenili veliko pozornosti hrani, ki je zdrava za naše telo in pridelana v domačem okolju.
Teden smo pričeli s spoznavanjem kaj je zdravo za naše telo, kakšne vrste hrane poznamo, kje jo pridelamo, kupimo, in kaj vse lahko pripravimo iz pridelkov, ki nam zrastejo na domačem vrtu. Z otroki smo prebirali revije, reklame, iskali in strigli sličice, ki prikazujejo  zdravo in nezdravo hrano.   Izdelali smo drevesni diagram, kjer so otroci razvrščali sličice na krošnjo drevesa z zdravo/nezdravo hrano. Pri poimenovanju in razvrščanju so bili zelo uspešni. Spoznali smo prava domača jabolka in skupaj poimenovali vse njegove dele. Z otroki smo se dogovorili, da bomo iz jabolk naredili jabolčni čips. S pripomočkom za rezanje sva vzgojiteljici narezali tanke rezine, katere so otroci polagali po navodilu na pladnje eden zraven drugega. Po izvedenem polaganju rezin sva jim ponudili sveže tanke jabolčne rezine, katere so vsi z užitkom jedli. Pladnje smo položili eden na drugega in jih dali sušit v sušilnik za sadje. Kmalu nam je zadišalo po igralnici, zato smo vmes malo pokukali, če so se jabolka že kaj spremenila.
Ker pa je  v tem tednu potekal tudi tradicionalni slovenski zajtrk, smo se z otroki pogovarjali o vseh sestavinah, izdelkih, ki so bistvene pri slovenskem zajtrku. Tako smo zadnji dan v tednu obeležili slovenski zajtrk, kjer smo v prijetnem vzdušju zajtrkovali  domače dobrote (kruh, maslo, med, mleko in jabolko), posladkali smo se tudi z našim jabolčnim čipsom.  Po zajtrku smo vzgojiteljice otrokom pripravile kulturni program, kjer so spoznali pomen čebelarja, slovenske glasbe (Avsenik – Čebelar), izdelava domačega masla, katerega je naredila babica – prirejena pravljica iz Rdeče kapice. Po programu so otroci imeli možnost pokušine izdelanega domačega masla na domačem kruhu.
Teden smo zaključili z pravim domačim kosilom – ješprenj, kruh z maslom, jabolčno pecivo in sladki jabolčni čips.

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja