Skuhali smo domačo čokolado

Prispevek pripravila vzgojiteljica Alenka Cegnar.

Botra jesen nas je obilno obdarila in pridno smo nabirali različne plodove – med njimi tudi lešnike. Nato smo jih sušili, opazovali, razvrščali (želodi so jim zelo podobni) in spoznavali, kako se lešniki ločijo po obliki, trdoti in vonju od želodov, kostanjev (želod je ovalen – lešnik okrogel, želod je mehek, lahko ga stremo s prsti – da stremo lešnik potrebujemo kladivo, želod diši manj prijetno od lešnikov).

Prihajajoči prazniki so nas spodbudili, da smo se lotili priprave domače čokolade: poiskali smo recept, nakupili in spoznavali sestavine, jih okušali in nato mešali, kuhali, vonjali, okušali, kar je nastalo…in se na koncu tudi posladkali. Mmmmmm, kako nam je tale domača čokolada teknila!!!

Za vse tiste pa, ki bi radi našo umetnino preizkusili tudi doma, prilagamo recept:

–          ½  kg mleka v prahu

–          16 dag kakava v prahu ( ne Benco)

–          25 dag margarine

–          1 kg sladkorja

–          2 – 3 dcl vode

V posodi zavremo vodo in sladkor, vre naj 7 min. Odstavimo in dodamo margarino, da se stopi. Dodamo mešanico mleka v prahu in kakava v prahu ter mešamo tako dolgo, da je masa gladka. Maso porazdelimo na pekač in počakamo, da se strdi. Lahko dodamo tudi sesekljane lešnike, mandlje, rozine, cimet… Po okusu pač!

VELIKO VESELJA PRI DELU IN UŽITKOV PRI SLADKANJU!

 

(Skupno 186 obiskov, današnjih obiskov 1)