Zdravjev vrtcu – dobili bomo dojenčka

Prispevek je pripravila vzgojiteljica Alenka Cegnar.

V skupini Zmajev smo v mesecu novembru v okviru celoletnega projekta ZDRAVJE V VRTCU spoznavali, kako smo prišli na svet. Da bi izvedeli kaj več, smo se odpravili v knjižnico in poiskali ter si izposodili različno literaturo.Ogledali smo si animirani film »Dobili bomo dojenčka«, še posebno pa je otroke prevzel film o Gašperjevem rojstvu.

V vrtec smo povabili Nikino mamico, ki je noseča. Otroci so potipali njen trebuh, s stetoskopom skušali zaznati bitje dojenčkovega srca, gibanje, a je dojenček spal. Otroci so se igrali, da so noseči: pod puloverje so si dajali različno velike žoge in spoznavali, kako se njihovo gibanje spreminja, otežuje, kar jim je povedala tudi noseča mamica (niso si mogli obuti copat, težko sedejo na tla, še teže vstanejo…).

Obiskala nas je medicinska sestra Simona, Amadejina mamica. Predstavila nam je svoje delo: otroci so bili navdušeni, ko jim je obvezovala roke, prilepila obliž, ko so lahko preizkusili, kako se da čisto pravo injekcijo. Otroke je seznanila, kako se kopa dojenčka. Vse spoznano so otroci pridno uporabljali pri igri vlog v kotičku: bili so zdravniki, pacienti, kopali so svoje igrače – dojenčke…

Za konec nas je obiskala še Ajdina mamica z dojenčkom Brinom. Dojenčka je previla, ga nahranila, otroci so lahko primerjali majhnega dojenčka s seboj – v čem so si podobni, v čem se razlikujejo. Otroci so lahko dojenčka tudi popestovali in bili so navdušeni.

Skozi projekt so otroci spoznavali, kako se otrok razvija v mamičinem trebuhu, poleg tega pa tudi, kakšni smo vsi ljudje: spoznavali so dele svojega telesa, organe; otroke je navdušilo »srečanje« s skeletom. Spoznavali so razlike med spoloma tako pri sebi, kot pri odraslih.

Otroci so v vrtce prinašali svoje slike, ko so bili novorojenčki, pa tudi ultrazvočne slike. Na plakatu so nato ugotavljali, kdo je kdo in kako so se skozi leta spremenili, kaj se je spremenilo.

Otroke so dejavnosti navdušile in igre se kar niso naveličali.

Hvala vsem mamicam in družinam za aktivno sodelovanje pri dejavnostih, kajti brez njih se ne bi imeli tako dobro!

no images were found

(Skupno 119 obiskov, današnjih obiskov 1)