Poligon z izrazitim spodbujanjem senzorične igre

Prispevek pripravila vzgojiteljica Irena Pelko.

Senzorična igra (messy play) spodbuja otroke k uporabi več čutil hkrati (čutil – vida, tipa, okusa, vonja, ravnotežja in gibanja). Omogoča nastajanje nevronskih povezav, razvoj mišljenja, učenja in ustvarjalnosti, spodbuja razvoj govora, kognitivno zorenje, razvoj fine motorike in grobe motorike ter spodbudno vpliva na čustveni in socialni razvoj otroka.
Zavedanje vseh teh dejstev podkrepljeno z izobraževanjem z naslovom Spektroavtistična motnja in pridružena motnja senzorne integracije naju je s sodelavko  Špelo Dolinar spodbudilo, da sva za vse otroke centralnega vrtca Agata in enote Lovski dom pripravili senzorični poligon v vrtčevski telovadnici. Poligon je bil otrokom na voljo od 22.1. do 26.1.2018.
Senzorično doživetje je bilo sestavljeno:
Iz štirih velikih kartonastih škatel. V prvi škatli so bile blazine različnih oblik, skozi katere so se morali otroci prebiti do odprtine, ki je vodila v tunel naprej v naslednjo zatemnjeno škatlo. V tej so iz stropa viseli trakovi iz blaga. Otroka so pospremili z nežnim božanjem do izhoda, preko klančine do tretje škatle. Ta je bila polna žog različnih velikosti z izhodom skozi tunel iz raztegljivega blaga. Četrta škatla je bila osvetljena z raznobarvnimi lučkami in postlana z mehkimi dekami po tleh. Na stenah pa so otroke čakale pritrjene lutke, ki so jih lahko oživeli otroci z zunanje srani. Po letveniku so bile obešene vrečke iz blaga z različnimi materiali, predmeti, ki so jih lahko otroci raziskovali preko blaga ali pa so segli v vrečko in tako prepoznavali vsebino. Otroci so imeli na voljo trampolin, klančino iz blazin, blazine različnih mehkob, površin, leseno piramido prepleteno z vrvjo skozi katero so se otroci trudili preplaziti do tunela, ki je omogočal izhod iz »pajkove mreže«., stezo z nakazanimi poskoki z vrtenjem okrog svoje osi, prehod čez gibljivo blazino, skozi gibljiv tunel z oviro, guganje na veliki žogi, hoja po pokrovčkih, igra z napolnjenimi plastenkami, tipne ploščice (kostanj, polenta, kostanjeve ježice, klinčki,…) masaža, obtežene blazinice za umirjanje, ter zvočni efekt stare budilke…
Pripravljen poligon je omogočal otrokom prosto raziskovanje, premagovanje izzivov vsakemu na svoj način in omogočanje doživljanja različnih  situacij ter spopadanja z njimi.
Na koncu pa najpomembnejše, nasmeh na otroških obrazih in njihova želja po ponovnem obisku poligona, je dokaz nam vsem, da so naš namen, trud in delo uspela!

(Skupno 1.515 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja