Medena pot

Prispevek pripravila vzg. Jožica Maček.

Otroci in vzgojiteljice iz dislocirane enote Poljane 59 smo vključeni v projekt Turizmu pomaga lastna glava z naslovom Medeni festival. Skozi šolsko leto smo preko različnih dejavnosti spoznavali čebele, njihov način življenja, njihove pridelke in njihovo pomembno vlogo za vsa živa bitja in se usmerjali v aktivno delovanje za njihovo ohranitev. Svoja pridobljena znanja smo želeli deliti s svojim prijatelji iz centralnega vrtca.
Za starejše otroke smo pripravili šest postaj s preprostimi nalogami, ki so bile označene na postajah. Za lažjo orientacijo so dobili zemljevid z nalepkami. Po opravljeni nalogi na vsaki postaji, so na posebno mesto nalepili čebelico.
Na prvi postaji otroci so rešili uganko o čebeli in rešitev ponazorili z gibanjem in glasom.
Na drugi postaji je vsak otrok na travniku nad  stopil do cvetlice na palčki, prisluhnil brenčanju ter poiskal in opazoval čebele.
Na tretji postaji so otroci  počepnili, zamižali in prisluhnili skladbi »Čmrljev let« in po poslušanju komentirali slišano.
Na četrti postaji so opazovali, poslušali in poimenovali  drevo pod katerim so stali in razmišljali kakšno medičino čebele nabirajo na cvetovih lipe.
Na peti postaji so si ogledali  opazovalni panj z matico, troti in čebelami delavkami in razmišljali o pomenu čebel za ohranitev življenja na zemlji.
Na šesti postaji so opazovali  čebelje pridelke in izdelke – med, cvetni prah, vosek, propolis, satje z medom in ognjičevo mazilo in si ogledali čebelnjak iz odpadne embalaže, ki so ga izdelali otroci, ki sodelujejo v projektu. Vsi panji so bili okrašeni s panjskimi končnicami, ki so jih sami ustvarili.

Za mlajše otroke smo pripravili bolj enostavne dejavnosti, ki so bile prilagojene njihovi starosti.
Mlajši otroci so imeli medeni sprehod s tremi postajami. Vsaka skupina je dobila svoj zemljevid z nalepkami.
Na prvi postaji otroci so spoznali čebelarko in ji pokazali kako letajo čebele.
Na drugi postaji so si ogledali  opazovalni panj s čebelami.

Na tretji postaji so opazovali čebelje pridelke in izdelke – med, cvetni prah, vosek, propolis, satje z medom in ognjičevo mazilo.
Za uspešno izvedene naloge so si vsi otroci prislužili medene nagrade.

(Skupno 195 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja