Pustite nam naš svet

Zapisala vzg. Špela Dolinar.

V naši skupini je 23 zvedavih, razigranih in veselih otrok, ki so željni odkrivanja sveta. In prav to nas je spodbudilo, da smo pričeli z razmišljanjem o tem, kakšen je naš svet in kakšen si želimo, da bi bil. Trenutne razmere niso rožnate in o tem vedo veliko povedati tudi otroci. Zanimivo je bilo, kako so čisto na začetku razmišljali o tem, kaj je zanje lep svet. Travnik, rože, gore, živali, ptice,… Nato jih je razmišljanje poneslo na drugo stran, ko je deček omenil vojno v Ukrajini. Njihovi obrazi so se v trenutku spremenili in iz njih je vela žalost. Omenili so otroke, ki so jih videli po televiziji, kako so jokali, ker jih je strah. Kar nekaj časa so se zadržali ob misli, da to ni lep svet.
Iz tršega papirja smo izstrigli velik krog, ki je predstavljal Zemljo. Nato smo ga razdelili na toliko koščkov, kolikor je otrok. Nekateri kosi so bili večji, drugi manjši. Razstrigli smo jih, nato pa je vsak otrok izbral svojega in nanj narisal svoj lepi svet. Seveda smo se posvetili tudi pesmi, ki je otroke navdihnila, a je zaradi razpona za predšolske otroke še malce prezahtevna in je zato nismo sami prepevali. So pa otroci sami podali idejo, da nad naš pisani in lep svet napišemo besedilo: Pustite nam naš svet! In naj dodam, da so o tem mislili povsem resno!
Izdelek smo dali na razstavo v vrtcu z upanjem, da nam nihče ne bo nikoli vzel našega sveta, naših sanj in našega upanja. Prav to je bil tudi naš cilj – da se otroci zavedo, da lahko imajo sanje, da lahko uživajo v vsem lepem, kar nas obdaja in da lahko sledijo svojemu srcu. Da naj bo vse, kar delajo narejeno iz srca in v dobro nas in drugih ljudi.

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja