Testenine

Avtorica prispevka je vzgojiteljica Alenka Cegnar.

V celoletnem projektu ZDRAVJE V VRTCU spoznavamo tudi različna živila in hrano ter ugotavljamo, kaj je koristno za naše zdravje in zakaj.
In lotili smo se raziskovanja TESTENIN:
–    igrali smo se z različnimi vrstami testenin, ki smo jih prinašali od doma,
–    poimenovali smo jih (polžki, pentljice, krpice, špageti, kitke, tulci, peresniki),
–    razvrščali smo jih po barvi in obliki
–    in raziskovali!
Iz različnih testenin smo izdelovali lepljenke in jih nizali ter ob tem spoznavali, da vseh ne moremo nizati. »Ta krive ne grejo gor, pa lukno morjo met!«
Preizkušali smo njihovo trdnost. Spoznali smo, da so surove testenine trde. Špagete lahko lomimo in ob tem slišimo celo zvok – pri debelejših je bolj glasen, pri tanjših pa čisto tih. Različnih makaronov pa nismo mogli niti zlomiti, niti zdrobiti.
Testenine smo namakali smo v vodi. »Le kaj bo ratal?”
Spoznali smo, kaj se zgodi z v vodi namočenimi surovimi testeninami: “so b´l´ mehke, “prej so b´le rumene, zdej so pa bele”, “take so k´t gliste”, “lohk jih zvijamo”, “packajo se”, “so b´l´ velke”, “t´ko smrdijo”.
Mešali smo barvne makarone v vodi in  opazovali, kako se je voda obarvala, makaroni pa so postajali beli.
Ugotavljali smo, kako trdni so različni špageti. Naredili smo gugalnico, za prečko so nam služili različno debeli špageti, na katere smo obesili skodelico iz stiropora (tudi to, kako namestiti posodilo na špaget je bila prava raziskava!).  Najprej smo v posodico nalagali lesene kroglice, a smo ugotovili, da se niti en špaget ni zlomil. Najtanjši špaget se je pod obremenitvijo popolnoma ukrivil, zlomil se pa ni! Potem smo lesene kroglice zamenjali s čajnimi svečkami – tokrat nam je uspelo! Svoje ugotovitve smo beležili v tabelo in ugotavljali, kateri špageti so najbolj močni!
Komaj pa smo čakali, da bomo vso to pisano zbirko testenin tudi skuhali in poskusili.
Pripravili smo lonec, vanj nasuli različne testenine, jih zalili z vodo in postavili na štedilnik.
Ob tem smo se naučili, da sta vroča voda – krop in štedilnik le za odrasle, otroci lahko le opazujemo!
Končno so se skuhale, ampak »zgledajo pa zelo čudno«. Prav previdno smo najbolj pogumni posegli po vilicah in previdno poskusili. »Sej so dobre!«, se je slišalo kot olajšanje.
»Uspelo nam je!« Ko pa smo jih še malo posuli s sladkorjem (»Ampak čist mal, k´ ni dober za zobke!«), so bili krožniki v hipu prazni!

Otroke je spoznavanje različnih testenin skozi različne igre in poskuse popolnoma prevzelo, spoznali in naučili so se veliko novega, predvsem pa so ob dejavnostih uživali in se jih kar niso naveličali! Mogoče bo tudi vas zamikalo in vam bodo naše ideje in dejavnosti spodbuda za domače aktivnosti – torej
IGRAJTE SE, RAZISKUJTE IN UŽIVAJTE SKUPAJ S SVOJIMI OTROKI!

no images were found

(Skupno 116 obiskov, današnjih obiskov 1)