MELJE, MELJE MLINČEK

Že drugi teden septembra smo začeli raziskovati obsežnejšo temo. Za uvod sva otrokom prebrali zgodbo avtorice Anje Štefan »Melje, melje mlinček«. Otroci so prišli do ideje, da bi si izdelali rekvizite in zgodbico tudi zaigrali. Otroke sva seznanili s pesmijo »Ob bistrem potočku je mlin«. Ko so jo znali, smo petje spremljali tudi z malimi ritmičnimi inštrumenti in se naučili ljudski ples.

Obiskali smo Fartunov mlin, kjer smo si ogledali in poimenovali tehnične pripomočke, ki so jih včasih uporabljali mlinarji. Otroci so bili navdušeni nad mlinskimi kamni in mlinskim kolesom, katerega so v vrtcu, z navadnim svinčnikom risali v svoje zvezke. Ogledali smo si posnetek »Od oranja do kruha«, ter spoznavali različna žita in moke. Vsakodnevno smo prepoznavali vrste kruha in se seznanili s socialno igro »Ali je kruh že pečen?«.

Naučili smo se izštevanko »Peter peče« in v goste povabili eno od babic, ki je po poklicu slaščičarka. Razkazala nam je zaščitna oblačila in različne pripomočke, ki jih uporablja pri delu. Demonstrirala je delo s testom, nato pa si je vsak otrok pripravil tudi svojo malico (hrenovke v testu). Pod vtisi obiska smo se tudi sami lotili priprave testa, vendar slanega. Otroci so delali v skupinah. Vsaka skupina je zamesila svoje testo z upoštevanjem količin in surovin iz slikovnega recepta. Z gnetenjem in oblikovanjem testa so razvijali prstne spretnosti in se igrali. Svoj recept so izrezali in nalepili v zvezke. Za sprostitev smo se masirali ob zgodbi gnetenja testa in peke pice.

Ko smo dramatizacijo »Melje, melje mlinček« dobro znali, smo v goste najprej povabili skupine iz centralnega vrtca in enote Javorje. Tematski sklop smo zaključili z obiskom starih staršev. Najprej smo jim zaigrali dramatizacijo, zaplesali ples »Ob bistrem potočku je mlin«, nato pa smo imeli še medgeneracijsko druženje.

(Skupno 102 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja